Melk en honing uit I Love New York van Humm en Guidara


Melk en honing

4 personen

Melkijs
Ingrediënten:
7,7 dl melk
1,3 dl slagroom
125 g melkpoeder
65 g suiker
2 el glucosestroop
1 tl zout

Recept:
Verhit 4,7 dl melk in een kleine pan op middelhoog tot laag vuur en kook hem in tot 1,6 dl. Doe de ingekookte melk en de resterende ingrediënten in een blender en pureer tot het mengsel glad is. Schenk het door een puntzeef en koel het op een kom ijswater. Vries het in in een ijsmachine. Opmerking: bewaar het ijs maximaal 1 maand in de diepvries.

Honing-havervlokkenkruimels
Ingrediënten:
140 g zachte boter
65 g suiker
60 ml honing
1 tl zout
1/2 tl vanille-extract
130 g bloem
80 g havervlokken
1/4 tl natriumbicarbonaat

Recept:
Verwarm de over voor op 150 graden C. Klop de boter, suiker, honing, het zout en het vanille-extract met de klopper in een tafelmixer tot het mengsel romig is. Voeg de bloem, havervlokken en het natriumbicarbonaat toe en klop tot het geheel net gemengd is. Leg het deeg op een stuk bakpapier en rol het uit tot het ongeveer 5 mm dik is. Leg het op een bakplaat met een opstaande rand en bak het ongeveer 15 min. in de oven, tot het goudbruin is. Zet de oventemperatuur op 65 graden C. en bak het deeg nog 30 min.; pas op dat het niet te donker wordt. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Breek het in kleine stukjes. Bewaar ze maximaal 2 dagen in een luchtdicht afgesloten bak.

Honingkrokantjes
Ingrediënten:
200 g suiker
55 g boter
2 el honing
11/2 tl zout
1/2 tl natriumbicarbonaat

Recept:

Bekleed een bakplaat van ca. 33 x 46 cm met een opstaande rand met bakpapier. Breng de suiker, boter, honing en 60 ml water aan de kook in een middelgrote hapjespan. Kook het mengsel 2-3 min. op middelhoog tot hoog vuur, tot er een lichte karamel ontstaat. Voeg het zout en natriumbicarbonaat toe en meng goed. Schenk het mengsel in een dun laagje op de bakplaat. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Breek het in kleine stukjes. Bewaar ze maximaal 2 dagen in een luchtdicht afgesloten bak.

 

 

Gedroogd melkschuim
Ingrediënten:
1,7 dl melk
5 el glucosestroop

Recept:
Verwarm de over voor op 65 graden C. Bekleed een bakplaat van ca. 23 x 33 cm met acetaatfolie of een siliconen bakmat. Verhit de melk en glucosestroop in een middelgrote pan tot net onder het kookpunt. Haal het mengsel van het vuur en klopt het schuimig met een staafmixer. Schep het schuim met een grote lepel op de bakplaat; gooi eventueel vocht weg. Droog het schuim 8-9 uur in de oven. Laat het afkoelen en breek het in kleine stukjes. Bewaar maximaal 2 dagen in een luchtdicht afgesloten bak.


Voor erbij
boekweithoning

Doe een kleine hoeveelheid gedroogd melkschuim, honingkrokantjes en honing-havervlokkenkruimels in vier kleine kommen. Leg er een grote quenelle van melkijs op. Sprenkel streepjes honing over de quenelle.

 

Terug